söndag 27 november 2011

Nytt försök med äppelpaj

I helgen prövade jag än en gång att tillverka en äppelpaj. Förra gången (som ni kanske minns att jag skrev) blev den på tok för söt. Skillnaderna jag gjorde den här gången var att jag endast tillsatte en matsked socker när jag kokade äpplena. Den andra saken jag ändrade var att jag serverade med grädde till istället för vaniljsås. Det blev en mycket bättre balans då. Istället för en krånglig mördegsbotten utgick jag från det traditionella smulpajsreceptet när jag gjorde "degen" och strödde över äpplena.

Ingredienser
5-7 äpplen (beror på hur stora de är)
1 msk socker
ca 75-100 gram smör
kanel
1 tsk vaniljsocker

Smuldegen
ca 2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1/2 dl socker
50 gram smör

0. Börja med att starta ugnen på 225°

1. Skär äpplena. Smält smöret och lägg ner de uppskurna äpplen plus kanel, socker och vaniljsocker 

2. Blanda ihop ingredienserna till smuldegen tills degen är smulig (haha ganska uppenbart va?)

3. Häll ner de kokade äpplena i en ugnssäker form och strö smuldegen över.

4. placera mitt i ugnen i ca 20-30 minuter (tills pajen fått en fin färg) i 225°


Servera med lättvispad grädde

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar