söndag 26 februari 2012

Skinkstek eller fläskstek?

Det är alltid lika intressant när man kommer till det läget att personalen bakom charken vet mindre
om kött än vad du gör. Igår skulle jag köpa skinkstek för att marinera och sedan ha till en potatisgratäng. Men det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Istället för skinkstek kom jag hem med en fläskstek, eftersom det var det närmaste jag kunde komma. Nu är det så att min ömma moder sa till mig att förmodligen blir det ännu godare med en fläskstek, just för att det är mer fläsk på den. Men samtidigt tänker jag mig, vad är egentligen skillnaden mellan fläskstek och skinkstek? Det kommer från samma djur och ser i princip likadana ut... ja det tåls att fundera på.

Men för er som är intresserade så är det väldigt lätt att tillaga en stek (vad den nu har för namn).
Gör en marinad (min grund är soja, lite olja, salt, saften från en citron, citrongrillkrydda och lite råsocker, här kan man välja att tillsätta kryddor som ingefära eller chili för lite extra hetta). Låt steken ligga i marinaden, gärna över natten, och bryn den sedan på alla sidor innan du ställer in den på låg värme (ca 175°) i ugnen. För tiden så räkna med 1h per kilo. Skär upp den sedan och servera den antingen kall eller varm till förslagsvis en gratäng.

Hm... tänk på man skulle börja kalla det för grisstek istället? :P

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar