onsdag 8 februari 2012

Fantastiska frukost!

Det finns många olika typer av frukostar, men för mig är det viktigaste att man i alla fall äter frukost. Om man får den frukost man vill ha så blir man genast på bättre humör, orkar med arbete/skola och mår fysiskt väldigt bra. Sen kan det variera mellan hur mycket man äter och om man gillar sött eller salt till frukost.

Den franska frukosten är söt och innehåller vitt bröd, confiture (marmelad), croissant (ev med choklad i) och en kopp svart kaffe. Finns det en bit kaka sedan kvällen innan kan även den stå med på frukostbordet. Passar för den som gärna sitter länge till frukost och inte vill äta för mycket innan klockan tio på förmiddagen.

Den brittiska frukosten är betydligt mer salt och består gärna av gröt, bacon, korv och ev stekt potatis. En ganska stor och tung frukost. Passar för den som ska utföra tunga lyft och jobba hårt förmodligen utomhus.

Den svenska frukosten är lika varierad som det finns människor. Själv föredrar jag havregrynsgröt. Det kan låta äckligt men för att få den god här kommer några tips!
- Koka havregrynen i mjölk och vatten, den får en mjukare och rundare smak
- Köp finare och tunnare havregryn, de blir då inga stora "bitar" i gröten
- Väldigt viktigt är vad du har på gröten, välj något du tycker om, sylt av valfri smak. Lingon tycker jag är gott. Men jordgubbssylt, hallonsylt passar också bra. Socker för den som vill ha lite sötare gröt eller äppelmos/äppelkompott för den som föredrar en fruktigare variant.

Recept på äppelkompott:
- Köp äpplen, gärna av olika sorter för att få bästa smaken
- Skala och kärna ur äpplena
- Skär äpplena i små bitar och lägg i en kastrull med lock
- Koka på låg/medel värme i ca 30 minuter (rör om ibland)
- Volià! En god äppelkompott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar