i januari och februari tänker jag mig att ett recept på en värmande soppa inte är helt fel.
Denna är väldigt enkelt och huvudingrediensen är som ni gissat; selleri (!)
Ingredienser:
Selleri
gullök
potatis
purjolök
buljongtärningar
1. Skär upp selleri, gullök och purjolök i små tunna bitar. Fräs på dem i en stor gryta i en klick smör.
2. Skär potatisen i lika tunna småbitar och tillsätt den i grytan.
3. Låt fräsa på ett tag så att det blir mjukt. Samtidigt sätter ni på en annan gryta med vatten och några buljontärningar (antingen kött eller grönsaksbuljong). Ungefär 2-3 stycken och rikligt med vatten.
4. När detta buljongvatten kokat upp häller ni över det till den stora grytan.
5. Låt småkoka tills allting är genom mjukt. Krydda med salt och peppar och alternativt lite franska örter. Har man andra preferenser så går det säkert också ganska bra. Glöm bara inte att smaka av soppan innan ni serverar den (!)
6. När soppan är klar är det bra om man har en stavmixer och kan mixa ihop allting (därav de småbitarna) till en slät soppa som får en fin härlig skogsgrön färg. Detta steg är bara ett förslag.
7. Soppan är nu färdig att avnjutas!
Ps: Hur mycket man ska ta av allt beror helt på vad man gillar för smaker. Jag tog te x bara 4-5 potatisar av normal storlek men en hel purjolök och två paket selleri. Men som sagt var, det beror på vad man har hemma och vad man föredrar.
Vad nu en gaffel bredvid soppan? Detta är förrätten så skeden ligger på högersida om kniven och kom inte med på bilden. Men vill man äta med gaffel så kanske det är en ny slags diet. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar