Det är intressant när man är så upptagen av att renovera köket att man inte hinner skriva i matbloggen.
Vad gäller namn på kött så tror att fler skulle bli vegetarianer om det hette
Grisstek, Kostek, Hönsben osv
eller för den skull om korven skulle heta
köttavfallsmojs eller hamburgaren kakköttblandning.
På 70-talet var det jättepopulärt att vara vegetarian, det var rödbetsbiffar,
palt med rivna morötter, glaubersalt, potatisavkok och vitlök för hela slanten.
Första gången jag såg en vitlök var på ett hälsohem i mitten av 70-talet.
Jag hade precis blivit bjuden på en kopp potatisavkok med rekommendation att krydda med lite vitlök.
På bordet stod en vacker flätad korg full av små vita frukter och bredvid låg en vitlökspress.
Tyckte att det påminde om julafton med nötter och en nötknäppare, roligt var det också att pressa ner de små gulliga frukterna i avkoket. Jag höll väl på där en stund, och utan en aning om hur många man skulle pressa i så fick jag nog ner en sex sju stycken innan det började svämma över i koppen.
Jaha, och sen skulle denna sörja drickas på något sätt...
Det finns inte ord för vad som sen hände, har aldrig blivit så chockad av smaken varken förr eller senare.
Jag tror att jag grät så dåligt var det.
Här är ett jätteenkelt recept på en god vegetarisk gratäng som följt med mig sen mitt naiva 70-tal
Palsternackor
Morötter
Tartexpastej
Västebottensost
Skala och skär rotfrukterna i små slantar,
koka dom i ca 10 min
Bred ut dem i en ugnsfast form och bred pastejen över.
riv över osten, om man inte har västerbottensost kan man ta en anna stark ost.
Gratinera i ugnen ca 20 min på 225 g
Jag lovar att det är jättegott!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar