Kött är en av våra basvaror och kräver därför ett eget blogginlägg. De olika kött sorter som jag brukar använda är nötkött och fläskkött.
Fläskkött
Fläskkött är billigast och därför något som man bör veta hur man tillagar. Helt genomstekt är första regeln. Därefter är det bra att veta att fläskkött kräver rätt så mycket krydda innan det smakar. Man kan även krydda med väldigt olika smaker och på så vis variera köttet. Fläskkött används oftast i form av fläskfilé, fläskkotlett eller fläskfärs. Fläskfilé är oerhört gott att tillaga i grytor av olika dess slag, gör man grytor så räcker en fläskfilé oftast till fler personer. Fläskkotlett brukar jag oftast tillaga i ugnen, då slipper man att det sprätter från stekpannan och du kan göra andra saker samtidigt. Fläskfärs används väldigt sällan, det är vanligare med blandfärs. Men fläskfärs är passar bra att steka upp och blanda i en soppa för att ge den lite extra.
Nötkött
Nötkött är både enklast och svårast att tillaga. Nötfärs kräver i princip inga kryddor, tillsätt lite salt och peppar och du klarar det. Nötkött har nämligen så mycket smak i sig. Har man en stek så är det bäst att försteka den innan man grillar den i ugnen. Nötkött kräver inte heller att den ska vara helt genomstekt, är man väldigt fransk och fin av sig ska man enligt alla matlagningsprogram äta blodigt kött. Jag föredrar själv genomstekt kött, vill inte att maten ska skrika när man skär i den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar