torsdag 24 november 2011

Kan kanske kallas kåldolmar

Idag har jag gjort två maträtter på ett ungefär.
Hade kritiska nämnden på middag och fick godkänt,
nästan allt tog slut, vilket brukar indikera på att det är gott.
Eller kanske att tre 18-åriga pojkar är väldigt hungriga...

1 Kåldolmar - på mitt sätt
Nötfärs
Grötris
Savoykål
Grädde
Salt och peppar
Sirap


Blanda färs och grötris med lite grädde, salt och peppar.
(Gör gärna en provstekning och smaka av kryddningen)
Lägg en klick på varje blad och rulla ihop.
Lägg alla tätt i en form och ringla över sirap.
Grädda i ugnen på 225 gr i ca 30 min.
Verkar det lite torrt så klicka i lite smör, ös då och då.


Servera med kokt potatis och lingon.

2 Vegetarisk kåldolme
inspirerad av vindolmen


Gul lök
Purjolök
Paprika
Grötris
Olivolja
Citron
Vinäger
Savoykål




Gör ungefär så här
Koka savoykålen i saltat vatten tills den blir lite mjuk,
Koka grötriset och låt det svalna.


Stek löken och paprikan (i olja) så att den blir mjuk, riv skalet av en citron,
pressa saften av en halv citron över grönsakerna, lite salt.
Blanda i lagom mängd av riset med grönsakerna.
Lägg en klick av grönsaksröran i ett kålblad och rulla ihop som en cigarr,
Lägg ner alla cigarrer tätt i en gryta, lite olivolja i botten.
Pressa saften av den andra halvan av citronen över allt, samt lite vinäger och olja.
Koka på låg värme en stund med ett tungt lock eller tallrik över dolmarna.


År godast lite ljumma.
Doppa i tzatsiki


Om jag hittar nya batterier till kameran ska jag ta kort i morgon,
jag har några dolmar kvar.

Som efterrätt åt jag skumtomtar, men det berättade jag inte för  nämnden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar