Kanelbullar har jag bakat många gånger, och då menar jag många gånger...
men man lär sig alltid nya saker varje gång
Enligt ett vanligt grundrecept ska det vara
Jäst, salt, socker, smör, mjölk och mjöl.
Inga konstigheter alls.
Om man följer ett grundrecept så är det ofta baserat på 5 dl vätska,
så lite bullar har jag nog aldrig bakat, det känns liksom onödigt att dra igång ett bak med så få bullar som resultat. Jag har alltid gjort dubbel sats, men två saker har jag i alla år glömt...
Det ena är mängden jäst, det står klart och tydligt 1 pkt till 5 dl mjölk, men jag har tagit ett pkt till 1 l mjölk.
Resultat: Går alldeles utmärkt. (Det beror mer på jästiden)
Nästa grej som jag i alla år missat är vid utbaket,
i receptet står, "dela degen i två delar", och det har jag gjort, men på 1 liter.
Resultatet av denna miss?
Jo, det blir JÄTTESTORA bullar.
För det är ju klart, om det står att man ska dela degen i två delar på en 5 dl deg, ska man ju dela den i fyra delar på en liter. AHA!
Jag började göra "vanliga" bullar ett tag, men saknade mina stora fluffiga, så nu har jag återgått till originalfelet igen. Tycker att det ska vara stora bullar.
Vilka bullar bakar du?
Det är väldigt spännande att alla bakar så olika bullar, det spelar ingen roll om man har samma deg och delar upp den på flera personer som får baka. Bullarna inte bara ser olika ut, utan smakar olika också beroende på vem som hållit i kaveln.
Några tips att variera sig med
-smält smöret eller blanda ner det i bitar
-kardemumma kan vara gott i degen
-blanda kanel, socker och smör till en smet och bred på eller
lägg ut smöret i skivor med osthyvel och strö över socker och kanel.
-gör en lösare deg än vad som står i receptet, lägg i en form, bred ovanpå, philadelphiaost, bregott och florsocker... kan rekommendera denna variant.
-var noga med jäsningen, och att jästen är färsk.
-pensla bullarna innan gräddning med t ex ägg, ägg och mjölk, ägg och grädde.
-gör bullarna bara som runda bollar, tryck ett hål med fingret, häll i marsan, täpp igen hålet,
efter gräddning kan man rulla dem i socker.
... och vill man inte äta bullar så kan man ju ta en frukt istället.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar