söndag 20 november 2011

Norrländsk Delikatess

Pannbröd är en gammal tradition i norra Sverige att baka. Nu kan alla som vill pröva det.
Det är ett vitt, gott och oerhört onyttigt bröd. Men bakar man det har man gjort sig förtjänt av att äta det, det är nämligen ganska tidskrävande.

smält smör ca 150 g
sirap ca 1 dl            
salt ca 1 tsk            
mjö lk ca 1 l
mjöl, lagom mkt
jäst 1 pkt (=50g) (kan vara mindre om man jäser längre)
Jäsningstid: jäsning till dubbel storlek OBS tänk på att ha en stor bunke

Viktigt att ha dessa redskap:
bakbord
vanlig kavel
naggkavel
mjuk borste
torr het stekpanna (helst av gjutjärn men vanlig går också bra) galler för upplägg,
bakduk (flera st) 
galler 


1. smält smöret. Smula jästen i en bunke. Blanda mjölken lite i taget ner i smöret tills det är 37° varmt (fingervarmt). Häll mjölk/smöret över jästen. Tillsätt sirapen och saltet. Tillsätt till sist mjölet tills degen känns bra. Strö över lite mjöl och lägg på en bakduk för jäsningen.

Ämnen s.k. Jungfrubröst
2. När den jäst till dubbelstorlek börjar jobbet. Nu ska man dela upp brödet i rätt så små delar. Varje del ska man baka till små runda ämnen (s.k. jungfrubröst). Ju finare ämnena blir desto lättare blir det att kavla ut dem till runda bröd. För extra fina bröd kan man låta ämnena jäsa en stund också (dock tänk på att göra dem riktigt små)


3. Nästa fas är enklast om man är två personer (eller fler). En behöver nämligen stå och vakta den torra heta stekpannan medan den andra bakar. Kavla ut ett ämne i taget till en rund tunn kaka. Nagga den med naggkaveln (om man inte vet var det är: googla!) på båda sidorna. Lägg den i stekpanna och grädda i stekpannan (utan något matfett alls) tills den fått fin färg.

4. Nu är det bara att hålla på tills alla ämnena är klara. Lägg de färdiga bröden på ett galler under bakduk.


Pannbröd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar