Det är ett vitt, gott och oerhört onyttigt bröd. Men bakar man det har man gjort sig förtjänt av att äta det, det är nämligen ganska tidskrävande.
smält smör ca 150 g
sirap ca 1 dl
salt ca 1 tsk
mjö lk ca 1 l
mjöl, lagom mkt
jäst 1 pkt (=50g) (kan vara mindre om man jäser längre)
Jäsningstid: jäsning till dubbel storlek OBS tänk på att ha en stor bunke
Viktigt att ha dessa redskap:
bakbord
vanlig kavel
naggkavel
mjuk borste
torr het stekpanna (helst av gjutjärn men vanlig går också bra) galler för upplägg,
bakduk (flera st)
galler
1. smält smöret. Smula jästen i en bunke. Blanda mjölken lite i taget ner i smöret tills det är 37° varmt (fingervarmt). Häll mjölk/smöret över jästen. Tillsätt sirapen och saltet. Tillsätt till sist mjölet tills degen känns bra. Strö över lite mjöl och lägg på en bakduk för jäsningen.
Ämnen s.k. Jungfrubröst |
4. Nu är det bara att hålla på tills alla ämnena är klara. Lägg de färdiga bröden på ett galler under bakduk.
Pannbröd |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar