söndag 27 maj 2012

Grillad paprika och getostpaj

Här har vi en spännande kombination på en paj. Jag var bara tvungen att testa det när jag väl läst om detta.  Den grillade paprikan är sådan man köper inlagd på burk (märke Zeta). Har aldrig använt mig av sådan innan, men det var väldigt gott. Getosten ger det hela en väldigt krämig och fyllig smak. Men man får tänka på att krydda på rejält så att det smakar. Äggen man använder mildrar smaken väldigt mycket.

Denna paj gjorde jag för att ha med mig och äta kall till en picknick, men jag måste säga att jag föredrar den varm så som jag åt den dagen efter. Skulle nog nu i efterhand kanske ta bara en burk med paprika och använda mig av skinka eller bacon för att få lite mer salt smak till det hela. Men att ha oljan från burken i pajdegen var en hit tyckte jag. Tänk bara på att degen blir väldigt kladdig, men det är bara att trycka ut den i formen.

Ingredienser 

Pajdeg 

150 gvetemjöl
1 dlgrovt mjöl
75 gsmör
1 krmsalt
0,5 dlolja, från paprikaburken

Fyllning:

2 stlökar

olja, från paprikaburken
2 st burkargrillad paprika, Zeta
1 bit getost, skivor
2 dlmjölk
2 stägg

salt
svartpeppar, nymald
Tips! Jag använde väldigt mycket svartpeppar, grillkrydda och lite chilismak. Har man hemma paprikapulver kan man tillsätta det för att ge mer smak åt pajen.


1. Sätt ugnen på 225°.
2. Kör mjöl, smör och salt i matberedare eller använd fingertopparna tills smöret är finfördelat. Tillsätt oljan och arbeta snabbt ihop en deg.
3. Tryck ut degen i en pajform (ca 28 cm i diameter). Ställ formen kallt.
4. Skiva löken tunt och fräs i 2 msk olja från paprikaburken. Skär paprikan i strimlor och tillsätt den. Fördela blandningen i pajskalet. Lägg på ostskivorna. Vispa samman mjölk, ägg, salt och peppar. Häll på blandningen vid sidan om osten.
5. Grädda pajen på nedersta falsen ca 25 min tills äggsmeten stannat




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar