Ingredienser
50 g jäst
2,5 dl vatten
2,5 dl mjölk
75 g smör
Rågmjöl
Vetemjöl
Kornmjöl
1. Smält smöret och tillsätt vätskan, värm till 37° (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och blanda lite av degspadet tills jästen "smält". Tillsätt resten av vätskan.
2. Blanda i mjölsorterna, tänk på att inte ta för mycket rågmjöl, då blir degen "kort" och svår att baka ut.
3. Strö lite mjöl över degen och låt stå och jäsa på en dragfri plats i 50-60 minuter.
4. Efter jäsningen ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i fyra delar. Gör fina ämnen (bollar utan sprickor, det hjälper när man ska kavla ut den) och kavla dem till ca 1-2 cm tjocka rundlar. Använd ett glas och gör ett hål i mitten (biten över kan du lägga in i nästa bulle).
5. Lägg på plåt och nagga, låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
6. Grädda i ugnen på 225° i ca 15 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar