fredag 4 maj 2012

Gott till soppa

Jag tycker oftast att bara äta soppa kan kännas lite tråkigt. Därför bakade jag ett rågbröd till det för att piffa upp måltiden lite. Här har vi resultatet:

Ingredienser 
50 g jäst 
2,5 dl vatten 
2,5 dl mjölk 
75 g smör 
Rågmjöl 
Vetemjöl 
Kornmjöl 

1. Smält smöret och tillsätt vätskan, värm till 37° (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och blanda lite av degspadet tills jästen "smält". Tillsätt resten av vätskan. 
2. Blanda i mjölsorterna, tänk på att inte ta för mycket rågmjöl, då blir degen "kort" och svår att baka ut. 
3. Strö lite mjöl över degen och låt stå och jäsa på en dragfri plats i 50-60 minuter. 
4. Efter jäsningen ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i fyra delar. Gör fina ämnen (bollar utan sprickor, det hjälper när man ska kavla ut den) och kavla dem till ca 1-2 cm tjocka rundlar. Använd ett glas och gör ett hål i mitten (biten över kan du lägga in i nästa bulle). 
5. Lägg på plåt och nagga, låt jäsa under bakduk i 30 minuter. 
6. Grädda i ugnen på 225° i ca 15 minuter. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar