(5 portioner)
Ingredienser bärkompott:
400 gram skogsbär
2 dl socker
Saft från ingefärsrot
skal från en halv citron
2 msk potatismjöl utspätt i vatten
(ev florsocker istället för potatismjöl)
Ingredienser chokladsås:
200 gram ljus choklad
2 msk turkisk yoghurt
50-75 gram smör
florsocker
Ingredienser havrecrumble:
3 dl havregryn
1 dl socker
100 gram smör
vaniljsocker
(ev kakao om chokladsmak önskas)
1. Blanda havregryn, socker, rumsvarmt smör och vaniljsocker till en deg, dela sedan upp på en bricka och små smulor och frys in tills det är dags för servering, minst tjugo min.
2. Koka bären och blanda i socker, ingefärssaften och citronskalet och potatismjölet (utspätt med vatten). Låt sjuda och sedan kallna.
3. Smält smöret och tillsätt bitvis lite av chokladen och tillsätt florsocker, rör till sist ner lite yoghurt för en syrligare smak.
4. Häll upp bärkompotten i fina serveringsglas, lägg på havrecrumble och strö lite chokladsås över.
5. Servera! Obs som tidigare skrivet, kritiska nämnden ansåg denna för syrlig, söta lite extra om det är många yngre i sällskapet, annars är det en utmärkt dessert som ser lyxig ut för ett vuxensällskap.
Klart för servering! |
För att få ingefärssaften skalar du en bit av roten och river den i en liten burk för att lättare kunna pressa ur saften. |
Havrecrumble på väg in i frysen, lägg på bakplåtspapper så fastnar det inte |
Tycker efterrätten såg mycket delikat ut :)
SvaraRadera