Tapas eller de s k smårätter på svensk översättning kommer från det spanska köket. Det är en utmärkt sak att servera vid större tillfällen och när man har mycket folk som kommer på besök. Det är då lätt att se till att det finns något för alla. Har man folk med allergier som kommer är det lätt att undvika med tapas. Glöm bara inte bort att berätta för gästerna vad som är i de olika rätterna.
Hur gör man tapas då? Det är helt valfritt, jag har hämtat förslag på smårätter från det franska och italienska köket men även lite egen påhittade saker. Många rätter är kalla och kan lätt bara dukas fram snyggt och ändå ge ett imponerande intryck.
På mitt tapasbord fanns det:
Chèvreost (getost) på toast
Kalla kycklingklubbor
Pesto och tomat på smördegsplattor
Fetaostsallad
Stark salamikorv
Yoghurt och tacosås
Fyllda svampar
Räkröra
Mjukost
Hårdost
Brieost
Kex
Pitabröd
Baguetter
Låt inspirationen flöda och det är väldigt enkelt att bara titta på olika förrätter. Bröd, ost och lättare kötträtter passar extra bra tycker jag, då man faktiskt äter oerhört mycket vid en "buffé" måltid. Man vill ha sig en bit av allt, och gärna flera gånger.
Det enda felet jag gjorde var att efter det här kalasbordet blev det efterrätt, något som kanske skulle ha varit en lättare sak, men jag satsade stort och gjorde en chokladtårta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar