lördag 14 april 2012

När kalkonen tar priset

Det säjs att kalkon är torrt, nej det stämmer inte.
Det säjs att kalkon är svårt att laga, nej det stämmer inte.
Det säjs att kalkon är dyrt, nej det stämmer inte heller.

Visst blir det ganska dyrt att köpa en stor kalkon på fem kilo,
men kilopriset är inte så hutlöst, och resultatet är enormt.
Det är helt klart värt att tillaga en kalkon för att sedan ha matvarianter till flera målitder.
Visst kan kalkonköttet bli torrt och tråkigt, speciellt om det går för länge i ugnen på för hög värme,
Jag ska tipsa om två sätt att tillaga en kalkon, det finns säkert fler men de här sätten har jag testat många gånger nu med bra resultat.
1. Vattenbad
Tina upp kalkonen, (i kylen över natten t ex)
Gnid in den med en citron, krydda med det du tycker om,
eller gör en marinad i förväg och pensla på.
om man vill kan man lägga t ex äpplen och plommon inuti, men det är inte nödvändigt.
Lägg kalkonen på ugnsgallret, fyll en långpanna med vatten och sätt in under .
Grilla kalkonen i ugnen, på låg värme, ca 175 gr, en timme per kilo, (oftast är den dock klar tidigare)
Man kan linda in klubborna och vingarna med folie, annars blir de lätt brända.
Vill man skynda på lite kan man dela kalkonen i två delar, då blir den klar fortare.
Tycker man om knaprigt skinn kan man öppna ugnen de sista tio minuterna så att det kommer in kall luft. Sätt en sked så att luckan håller sig öppen.

2. Stekpåse
Är garanterat det enklaste, bara att stoppa in kalkonen,
kanske man kan dela den först, och sen in med marinaden.
Samma tillagningstid och grad som ovan.
I stekpåsen behålls all vätska så den blir jättemör så här.

SEN
kan man göra massor av sin kalkon.
Här är några tips

Kalkonfilé, kall eller varm
Kokt potatis
Broccoligratäng

Wok med kalkon och nudlar,
om man sparat lite spad från tillagningen är det underbar buljong.

Kalkonpaj
smördegsbotten som förgräddas.
creme fraiche
grädde
spenat eller annat grönt
ägg

Kalkonsoppa
Koka skrovet, skrapa benen rena, (det blir mer än man tror)
Koka med grönsaker och t ex linser
Bil jättegott med en klick turkisk yoghurt och lite citron

Kalkonsallad
grönsaker som man har hemma
Bulgur och gärna lite citron.

och till sist
klämda mackor med kalkonkött och fetaost.

Så med detta vill jag säja att kalkonen inte bara är en stor bökig,
svår fågel, utan en fantastisk möjlighet till nya smakupplevelser




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar