myten om det är vad jag har hört, från den tiden när man slaktade hemma och ullen kom i kontakt
med köttet. Huruvida det är sant eller inte vet jag inte men det duger som argument för mig.
Personligen har jag aldrig ätit lamm som smakat som kofta, kanske kan det bero på att jag heller
inte ätit på min kofta...
Som glad amatör när det gäller tillagning av lamm har jag provat några varianter.
Det som jag kan säga med säkerhet av mina egna misstag är att lammet ska lagas på låg värme.
1.Lammstek direkt från frysen
Salt och peppar
Lägg in den frysta steken direkt i kall ugn, sätt på ugnen på 75 grader, och låt den stå
där t ex från kl 20 00 på kvällen till kl 08 00 morgonen efter.
Sen är det bara att ta fram biten och skära tunna skivor, som bara smälter i munnen, mmm.
Till denna anrättning passar det jättebra med en potatisgratäng
jag har också provat att lägga steken på en bädd av färsk salvia, blev också jättegott.
2. Marinerat
Köpte en bit lamm med ben, biten la jag i en påse som fick ligga i kylen över natten.
Gjorde en marinad av
ciron, vitlök, rosmarin och salvia.
När man gör en marinad så ska man inte ha salt i den, saltet drar nämligen ut vätskan
ur köttet och gör det torrt och tråkigt. Salta och peppra istället när du
sätter in biten i ugnen.
175 grader eller lägre
Hur länge det ska vara inne i ugnen beror helt på bitens storlek, men det tar inte så lång tid,
kolla efter 30 min
3 Förutom dessa sätt kan man göra grytor, långkok, grilla, lammfärsbiffar (med fetaost) mm
Kryddor som jag tycker passar till lamm är just
vitlök, salvia och rosmarin
Extra kuriosa om lamm:
lamm är väldigt nyttig mat, för det första är djuren under sin levnadstid, väldigt anspråkslösa,
där fåren har betat blir det väldigt fint, fåren rensar upp bland sly och skapar idylliska öppna landskap.
De kräver inga stora mängder kraftfoder eller annat artificiellt.
Däremot kan det ibland vara svårt att hitta i affären, ibland finns det bara i den lilla frysen
med delikatesser, men förutom filén och kotletterna så är inte lammkött så dyrt.
// Mamma
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar