Äppelpaj är allt om oftast en stor succé som efterrätt, har man inte något med choklad är detta det nästbästa att göra. För att liva upp pajen valde jag och min mor att göra en syrlig yoghurt glass till pajen istället för den traditionella vaniljsåsen. Vad ska man då tänka på när man gör paj? Jo, förgrädda pajskalet och sätt fast grillfolie för att undvika att kanterna skjutsar ner. Om ni låter fyllningen bli kall innan den placeras i pajskalet riskerar ni inte att få en "blöt" pajbotten. Detta är lätt att förbereda och sedan värma på i ugnen.
Ingredienser pajdeg:
3 dl vetemjöl
3 msk socker
100 gram rumsvarmt smör
Ingredienser fyllning:
6-7 normalstora äpplen, urkärnade och ev skalade (jag behåller skalet på)
Socker
Kanel
Smör
Ingredienser yoghurtglass
3 dl vispad grädde
2 dl turkisk yoghurt
2 dl florsocker
saft från en halv citron
2 tsk vaniljsocker
ev lite vanligt strösocker (smaka av innan!)
1. Blanda alla ingredienser till pajskalet, arbeta in tills det blir en deg. Lägg sedan degen i en pajform och pressa ut den med fingrarna. Ställ i kylen tills ugnen är varm. Grädda på 225° i ca 10-20 min eller tills pajen fått fin färg
2. Skala och kärna ur äpplena och skär upp i små bitar. Ju mindre desto snabbare går de att få mjuka. Lägg äpplena tillsammans med smör i en kastrull och koka. Tillsätt lagom med socker och kanel beroende på smak. Smaka av innan du bestämmer att det känns färdigt. Låt svalna.
3. Vispa grädden till glassen, vänd ner yoghurt och florsocker, tillsätt saften från citronen och vaniljsockret. Smaka av och om det är lite för surt/syrligt tillsätt ev lite vanligt strösocker. Häll smeten i en låda (förslagsvis gammal glassförpackning) och ställ i frysen till servering.
4. Strax före servering placerar du fyllningen i formen och strör över lite råsocker och ställer i ugnen på 150° för uppvärmning. Servera med glassen till. Garanterad en hit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar