fredag 6 april 2012

Chokladtårta (med extra mycket choklad) och chokladhavreflarn

Mmm.... choklad med extra mycket choklad. Är ni precis som jag och är sålda på chokladbakelser och tycker att en lyckad middag alltid avslutas med chokladsmaken? Ja då är den här chokladtårtan något för er. Vill ni veta receptet så är det bara att fortsätta läsa =)

Chokladtårta - Ingredienser 
Sockerkaksbotten

Chokladkräm 
400 gram ljus blockchoklad
3-4 dl grädde
Florsocker

Glasyr 
romerska bågar
3-4 dl grädde
Kakao

1. Gör en vanlig sockerkaka och smaksätt med kakao
2. Låt kakan svalna (obs viktigt annars stelnar inte chokladkrämen och den sjunker in i botten)
3. Värm grädden, utan att det kokar (!) och häll sedan grädden över blockchokladen som ni brutit i bitar i en bunke. Rör runt tills chokladen smält. Tillsätt florsocker för att få en fastare konsistens som stelnar snabbare. När krämen är slät, ställ in bunken i kylskåpet ett tag så får den stelna till lite, men inte för mycket, då kan det bli svårt att smeta ut den på kakan.
4. Dela sockerkakan på mitten, viktigt att vara försiktigt och att använda en riktigt vass kniv, jag föredrar att använda en vanlig "köttkniv" eftersom tex brödkniven gör att det smular väldigt mycket.
5. Lägg på krämen.
6. Vispa grädde ganska hårt och tillsätt kakao även här för att få en härlig kaffelatte färg på grädden.
7. Smeta ut grädden på kakan. Dekorera med romerska bågar eller annan choklad ni gillar. Jag tog en bit mörk choklad och rev över kakan som extra dekoration.
8. Smaklig måltig
(Tårtan blir godare när den stått i kylskåpet över natten och "gottat" till sig)




Chokladflarn 
Frasiga syrliga flarn med chokladknappar 

Ingredienser 
125 g mjukt smör
1 dl råsocker
1 st ägg
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl havregryn
0.5 tsk bakpulver
0.25 tsk salt
skal och saft av 1/2 citron 
150 g choklad av valfri smak (jag valda en påse chokladknappar)

1. Vispa smör och råsocker krämigt, rör i ägget.
2. Vänd i vetemjöl, havregryn, bakpulver och salt.
3. Hacka choklad om du köpt en i bitar eller häll ner chokladknapparna, riv citronen och pressa i lite av saften, blanda i degen.
4. Rulla in kakdegen i plastfilm eller bakplåtspapper till en rulle (5 cm i diameter) och frys i cirka 30 min.
5. Skiva rullen i 1 cm tjocka skivor och grädda kakorna på bakplåtspapper i 200 grader, cirka 10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar