onsdag 4 april 2012

Polski polski

Min pojkvän besökte polen för några veckor sedan och då smakade han på något som heter "bigos". Det är en typ av köttgryta med surkål. Jag själv tycker att surkål har en alldeles för säregen smak, men det kan säkert finnas många, som min pojkvän och hans kompis som fullkomligt älskar surkålsmaken.

Hur gör man bigos då? Jo det är tämligen enkelt.
Skär upp en typ skinkstek i småbitar eller köp färdiga grytbitar. Köp en korv med smak som du gillar, vi valde en tysk salamikorv med chilismak. Surkål finns att köpa på burk färdig lagat som man bara tillsätter. Man kan hacka i rödlök eller annan lök om så önskas. Sås görs gärna av passerade och krossade tomater. Eftersom grytan blir sannerligen smakrik passar det utmärkt med nybakat grovt rågbröd.

Jag fann att det var godast att doppa brödet i såsen eller helt enkelt sleva upp lite på brödet och äta det på så sätt, men alla sätt är bra utom de dåliga.
Men nu har ni fått lite inspiration från det polska köket, vilket jag efter egen erfarenhet trodde jag aldrig skulle rekommendera något från, men där ser man vad fel man kan ha.

Bigos - Polsk specialité

Brödet är gjort i form av scones

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar