En liten hyllning till vår kära saffranskrydda som är så omtyckt så här till jul.
Doften, färgen, smaken, ja alltihopa tilltalar våra smaklökar och har gjort det i århundranden.
"Saffran, som kommer från det gula märket saffranskrokus, är den dyrbaraste av alla kryddor. Det krävs minst 100 000 — 150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna ett kilo torkad saffran. Det tidigaste omnämnandet av saffran är på sumeriska lertavlor från 4000 f.kr. Saffran nämns även i Gamla testamenten." (Wikipedia)
Det finns så många olika saker man kan göra med saffran, bla
Lussekatter
paella
saffranskaka
saffranskladdkaka
franska grytan bouillabaisse
saffransmuffins
saffranskakor (med eller utan nötter och choklad)
Ja det finns oändligt mycket, jag skulle rekommendera att om man gillar saffran, våga pröva att sätta kryddan i maten, såsen, grytan, kakorna, kakan, kanske t o m tårtan? Självklart är det svårt att göra det till en vana när kryddan är så dyr, men som en liten extra krydda (haha) på helgen, festen eller middagsbjudningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar