Efter att ha ägt en lergryta i säkert två år tog jag äntligen upp den ur sin låda (ja den var helt ny och oöppnad) och tillagade en hel kyckling och rotfrukter i den och jag kan avslöja att det blev jättegott! (om man nu får säga så?).
Hur använder man en lergryta då kanske ni frågar er. Det är inte så svårt bara man kommer ihåg vissa viktiga saker. Ställ ALLTID in lergrytan i en kall ugn och är det en ny gryta så skall den blötläggas i kallt vatten över natten (ett dygn). När grytan är använd några gånger räcker ca en halvtimma i vatten först. Det vill säga du ställer alltså in grytan fuktig i en kall ugn och maten tillagas under ca 1,5-2 timmar.
Jag tror att om man har en varmluftsugn så går det lite snabbare men för oss tog det 2 timmar innan det var helt helt klart, och att vi hade fått en liten fin stekyta på kycklingen (tog av locket sista halvtimmen)
Ingredienser
1 hel kyckling
sötpotatis
vanlig potatis
palsternacka
gullök
morötter
Marinad till Kycklingen
Soja (mushroom)
Salt
Svartpeppar
Allkrydda
Citronsaft
En skvätt matolja
Marinad till rotfrukterna
Olivolja
salt
peppar
citronskal
1. Hacka upp alla rotfrukterna i småbitar, lägg i en bunke och blanda med marinaden till rotfrukterna (ta rätt så rikligt med olivolja så blir det riktigt gott)
2. Kycklingen har du förberett genom att först skölja i kallt vatten och sedan torkat med hushållspapper, då fastnar nämligen marinaden mycket bättre.
3. Täck botten av lergrytan med rotfrukter (allt får förmodligen inte plats) och lägg sedan på kycklingen som du penslar in med den andra marinaden.
4. Resterande rotfrukter kan du lägga antingen inuti kycklingen eller bara runt om (eller som vi gjorde då vi hade så mycket både och).
5. På med locket in i ugnen, längst ner och starta värmen (inte förrän nu alltså) på 200grader.
6. Det tar alltså ca 1,5-2 timmar men håll gärna koll på den och om ni vill kan ni ösa lite över kyckligen (det kommer bli ganska mycket sås i grytan).
Servera gärna kycklingen i grytan, den är oerhört fin och de allra flesta blir imponerade av att se all mat inuti. Nu glömde jag fota då vi hade främmande, men jag visar här en bild på hur en lergryta ser ut för er som aldrig sett en.
Bon appetit!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar