lördag 16 februari 2013

Sötpotatispaj

Halleluja för den som hittade sötpotatis! Denna sagolika potatis går det att göra oerhört mycket gott av, och är man som jag lite av en gottegris är det riktigt passande att den har en lite söt smak. Idag testade jag något jag bara hört talas om tidigare; nämligen Sötpotatipaj.

Börja med att skala potatisen (1 stor, 500-800 gram) och skär upp den i små bitar. Lägg i en gryta med saltat vatten och koka tills potatisen är helt genommjuk. Medan det kokar gör du pajskalet. En vanlig sats pajdeg (125 gram smör + 3 dl mjöl + 2 msk vatten) som förgräddades i ugnen på 200° grader i ca 10 minuter. Därefter är ungefär potatisen färdigkokt och vattnet kan silas bort. Antingen häller du ner potatisen i en matberedare eller så använder du en stavmixer för att blanda samman den med ca 3 dl turkisk yoghurt. Krydda med exempelvis vitlökspulver, salt, svartpeppar och salvia. Blanda i ett ägg och strö sedan blandningen i formen med pajskalet. Den bör stå långt nere i ugnen mellan 30-40 minuter.

Vi åt denna paj med hemmagjorda biffar. Väldigt enkelt och gott. Nötfärs, 1-2 ägg, 1-2 gullökar + kryddor. Blanda samman väl, även här kan en stavmixer användas för att få en bättre och jämnare smet.
Stek biffarna i smör tills de inte är blodiga, har ni som vi hade bara nötfärs gör det inget om de är lite rosa i mitten. På så vis behåller biffarna sin saftighet eller vad man nu ska kalla det.

Till detta hade jag gjort en kall turkisk yoghurtsås som passar till det mesta. Enkelt att göra; turkisk yoghurt, salt, svartpeppar, allkrydda och nerriven vitlöksklyfta. Smaka av innan ni serverar den!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar