Nu så här i vinterkylan som kommit i Januari rekommenderar jag härliga varma vintergrytor, mycket rotfrukter som är i säsong och mustiga såser. Igår testade jag att tillaga en vildsvinsstek som min mamma skickat med mig efter julen. Tyvärr visade sig den här steken innehålla ett stort ben som gjorde att det blev inte lika mycket kött och tog lite längre tid att tillaga. Ett tips till er andra är väl att märka bitarna ni fryser in, annars blir det lite som för oss den här gången, en överraskning vad det blev till middag. Men oavsett ben eller inte gick det att göra det väldigt gott.
Jag stekte köttet i gjutjärnsgrytan på alla sidor i smör och olja (fett ska det vara på vintern, inga dieter här). Därefter gjorde jag en sås med buljongtärningar (som jag kokat upp vid sidan om) och kryddade köttet med salt, svartpeppar och en av mina favoriter till nötkött; Franska örter. Väldigt gott! Sedan lade jag på ett lock och lätt köttet koka långsamt medan jag tillredde grönsakerna.
Sötpotatis, morötter, potatis, palsternacka och gullök hackades i ganska små bitar. Placera dem i en form, häll över rikligt med olivolja lite salt och svartpeppar. Mitt i ugnen ca 40 min (rör om ibland) på 225° grader. För att göra såsen tog jag såsen från köttet hällde över det i en kastrull, blandade mjöl och vatten i ett glas och blandade ner det i spadet för att få en tjockare sås. De flesta kockar eller så brukar krydda på såsen efteråt men jag tycker att spadet från köttet var tillräckligt gott och lät det vara.
Till detta bakade jag lite bröd och denna gång gav jag det formen av baguetter, snurrade brödet åt olika håll för att skapa längderna (en vanlig sats enligt mitt recept blir ca 3 längder).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar