måndag 28 januari 2013

Franska baguetter

Har ni varit i Frankrike? Har ni ätit baguetterna som finns att köpa där på bagerierna (boulangerie)? Om inte har ni missat en smaksensation för alla brödälskare. Efter att ha kunnat äta detta goda bröd i ett halvår känns det tråkigt att inte få tag på det här. Jag sökte frenetiskt efter en bok med recept på franska baguetter när jag var i Frankrike, men det finns inte. Senare fick jag höra att det är något av en "hemlighet". Man bakar nämligen inte bröd i franska hem.

Sagt och gjort, har inte gett upp om att en dag kunna baka franska baguetter själv då jag vet att ingredienserna bara får (enligt mallen deras) innehålla mjöl, salt, vatten och jäst. Nu fuskade jag lite och använde olivolja i det bröd jag testade häromdagen.

Jag använde mig av:
50 gram jäst (ett paket)
5 dl ljummet vatten
Vetemjöl special
1 tsk salt
3 msk olivolja (matolja går också bra)

Jag fick inte den franska smaken men det jag lyckades med var en utsida som var alldeles härligt knaprig och innehåll i brödet som var mjukt och fluffigt. Det jag tror var hemligheten var att jag först knådade in rätt så mycket mjöl och knådade den länge (ca 10 min) för hand för att få en fin smet. Lät den sedan jäsa i 30 min innan jag tryckte ner degen i bunken och lät den jäsa 30 min till. Därefter delade jag degen i fyra delar, rullade ut i längder och la dem på en plåt och skar snitt med en vass kniv. Därefter var det dags för en jäsning på 20 minuter. Det är alltså lite trixigt men jag lovar det var värt besvären.

Brödet serverades med en god grönsakssoppa som min pojkvän gjort och till brödet hade vi en bruschetta mix (köpt på burk) med en smak av Italien. Väldigt gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar