onsdag 9 januari 2013

2013 och nya tider att upptäcka recept!


Efter ett ungefär halvårs uppehåll av Recept på Ungefär tar vi upp arbetet igen. Jag har tillbringat ett halvår i Frankrike (se http://enannandelavfrankrike.blogspot.se/ ) och nu är det full rulle med inspiration. Frankrike sägs vare ett av de länder som har bäst mat. Jag kan hålla med om att Frankrike erbjuder många upptäckter för gourmanden men det finns också en hel del myter som jag måste slå hål på. Fransyskorna är några av de smalaste kvinnorna i Europa men det är att deras kost är speciellt bättre än något annat land, nej det beror helt enbart på två saker. 1, fransyskorna äter inte mycket och 2. nästan allihopa röker. Nu har ni facit i hand, så alla svenska män och kvinnor kan ta det lugnt och äta svensk husmanskost men se bara upp med mängden. I alla fall södra Frankrike äter man väldigt lite smör, beror nog lite på värmen också, men vi i norden behöver det. Börja dock inte röka, det skulle jag aldrig för hela mitt liv rekommendera, acceptera istället några extrakilon eller börja motionera regelbundet så försvinner dem. 

Som start på det nya året bjuder jag på tre olika idéer på bakverk, kanske inte särskilt passande med alla löften om motionera och äta nyttigare, men jag tror på att äta måttfullt. Baka, spara i frysen och ta fram när ni får gäster. Ät en eller två och lämna sedan till nästa fika (inte samma dag då)

Apelsinrutor
1 sats sockerkakssmet med eller utan ägg (bra om någon är allergisk). För apelsinsmaken rekommenderar jag att riva ner skalet och saften från en apelsin. Nu ska jag berätta att mitt misstag var att göra en florsockerglasyr till mina kakor. Detta blev gott, men oj så sött det blev. Denna skulle kunna tävla med en viss kock från tv4. Jag blandade florsocker, apelsinsaft och skal och vatten. Kakan var gjord i en stor plåt och jag tror jag hade lite för stor sats smet så vill ni ha lite högre kakor tar ni en mindre form. Smeta ut glasyren och strö över mandelflarn. Nästa gång ska jag testa att göra dem i en mindre form och med en philadelfiaostglasyr (sådan man har på morotstårta) och se hur det blir. Dessa passade väldigt bra att frysa in. 


Hallontårta eller Framboisine på franska
Tanken var att jag skulle göra en tårta ur min nya franska kokbok, men det blev inte som jag tänkt mig när jag brände bottnarna för jag hade råkat ha för varmt i ugnen, fick då göra en vanlig sockerkaksbotten, utan ägg för att ersätta  den då jag redan börjat med hallonmoussen som skulle vara mellan de två lagren. Hallonmoussen bestod av klassiska turkisk youghurt (passar till både mat och bak), florsocker, vaniljsocker och saften från upptinade hallon. Jag skyndade på den processen lite genom att koka hallonen och sedan sila för att få så mycket saft som möjligt. 

Jag lät moussen stå i kylen tills kakan svalnat helt. Därefter la jag ihop alla delarna och dekorerade med hjälp av min lillasyster (hon gjorde färgen på grädden) tårtan med en härligt rosa grädde. Karamellfärg hjälper till att dekorera snyggt. Lite färska hallon ovanpå och voilà! Färdigt. 




Tyska syltkakor
Eller kanske borde jag säga "Sebastians syltkakor". Vid adventsfikat i Frankrike gjorde min vän Sebastian från Tyskland urläckra syltkakor med confiture. Däremot måste jag säga att när jag kom hem lyckades jag göra dem ännu bättre (säger jag ödmjukt såklart). Kanske beror det på att jag hade valt en lite finare confiture (franskans motsvarighet till marmelad/sylt). Det roliga var att Sebastian ville inte berätta vad han hade haft i kaksmeten så jag improviserade för att få en liknande. Jag visste ju hur det skulle smaka. Ca 100g potatismjöl, 100 g vetemjöl, 2 äggulor, vaniljsocker, ca 100g florsocker, 125 g smör. Blanda allt i en bunke till en slät deg. Gör små bollar och doppa halva i äggvitorna som blev över, doppa sedan i hackade mandlar och lägg på plåt och tryck försiktigt ett litet hål i mitten. Fyll sedan det med sylt/marmelad/confiture av valfri smak. 15 minuter i ugnen på ca 200grader 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar