måndag 26 september 2011

Inte helt dumt som uppvärmt.

Dessa recept är mammas recept på köttbullar och pannkaka.
Eftersom min mamma inte tål ägg så finns det äggfria alternativ också. Något att tänka
på är att ugnspannkaka blir sällan färdig på utsatta tiden, det varierar mycket beroende på ugnen.
Pannkaka och Köttbullar är också sådana recept som man kan frysa in och sedan snabbt värma upp
vid lunch. Passar utmärkt för studentlivet (!) och även om man vill ha maten förberedd hemma.

Köttbullar
grundrecept
1 dl mjölk
4 skivor vitt bröd utan kant
1 ägg
500 g färs
salt, peppar  mm hitta på
en gnutta råsocker

blöt upp brödet i mjölken och blanda i resten.
(jag brukar smaka av blandningen innan jag sätter i färsen)

mina alternativ
1 bara mjölk och kryddor,
fungerar bäst med blandfärs eller lammfärs

2 ströbröd istället för fralla

3 pulvermos eller potatismjöl är också bra 
istället för ägg

grädda i 225 g i ca 20 min

pannkaka
grundrecept

UGNSPANNKAKA

1.5 l mjölk
3 ägg
en halv tsk salt
6 dl mjöl

mitt alternativ
tre msk pulvermos istället för ägg
samt en tsk bakpulver.
blanda direkt i mjölet

sätt ugnen på 200 g
ställ in en ugnspanna med smörklickar
för fläskpannkaka, lägg små bitar fläsk i pannan, alt bacon.

när smöret har smält och ugnen är varm
häll i smeten, grädda långt ner i 20 min,
flytta upp pannan högre och öka värmen på ugnen.
kan ta 10-15 min.
bestäm själv när färgen är fin.
låt pannkakan vila 10 min innan servering

PANNKAKA
1 l mjölk
2 ägg
6 dl mjöl (ca)
salt
grädda i smör eller milda

mina alternativ
potatismjöl istället för ägg, ca en msk
för varje ägg, blandas i mjölet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar