Eftersom min mamma inte tål ägg så finns det äggfria alternativ också. Något att tänka
på är att ugnspannkaka blir sällan färdig på utsatta tiden, det varierar mycket beroende på ugnen.
Pannkaka och Köttbullar är också sådana recept som man kan frysa in och sedan snabbt värma upp
vid lunch. Passar utmärkt för studentlivet (!) och även om man vill ha maten förberedd hemma.
Köttbullar
grundrecept
1 dl mjölk
4 skivor vitt bröd utan kant
1 ägg
500 g färs
salt, peppar mm hitta på
en gnutta råsocker
blöt upp brödet i mjölken och blanda i resten.
(jag brukar smaka av blandningen innan jag sätter i färsen)
mina alternativ
1 bara mjölk och kryddor,
fungerar bäst med blandfärs eller lammfärs
2 ströbröd istället för fralla
3 pulvermos eller potatismjöl är också bra
istället för ägg
grädda i 225 g i ca 20 min
pannkaka
grundrecept
UGNSPANNKAKA
1.5 l mjölk
3 ägg
en halv tsk salt
6 dl mjöl
mitt alternativ
tre msk pulvermos istället för ägg
samt en tsk bakpulver.
blanda direkt i mjölet
sätt ugnen på 200 g
ställ in en ugnspanna med smörklickar
för fläskpannkaka, lägg små bitar fläsk i pannan, alt bacon.
när smöret har smält och ugnen är varm
häll i smeten, grädda långt ner i 20 min,
flytta upp pannan högre och öka värmen på ugnen.
kan ta 10-15 min.
bestäm själv när färgen är fin.
låt pannkakan vila 10 min innan servering
PANNKAKA
1 l mjölk
2 ägg
6 dl mjöl (ca)
salt
grädda i smör eller milda
mina alternativ
potatismjöl istället för ägg, ca en msk
för varje ägg, blandas i mjölet
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar