fredag 8 juni 2012

Frasiga småfrallor

Igår gjorde jag frasiga småfrallor, som faktiskt för en gångs skull blev väldigt frasiga och inte så kompakta, om ni förstår vad jag menar, på insidan. Man vill ju ha den där känslan av att själva skorpan på brödet frasar och insidan är mjuk och saftig. Receptet var väldigt lätt men kräver lite planering, det ingår nämligen 4-5 timmars jäsning.

Ingredienser 
Vetemjöl 
25 g jäst 
5 dl kallt vatten 
2-3 tsk salt 

1. Blanda det kalla vattnet med jästen tills jästen "smält".
2. Tillsätt saltet och sedan mjöl tills degen släpper lätt från bunken.
3. Plasta över bunken och ställ i rumstemperatur i ca 4-5 timmar. Kan även lämnas över dagen om man gör i ordning degen på morgonen.
4. Efter jäsningen tar du ut degen på ett mjölat bakbord (eller diskbänk) och knådar degen till en fin bulle. Dela denna bullen i två delar. Varje del kan du sedan dela i ungefär 8 bitar.
5. Forma till små jämna bullar och lägg på plåt att jäsa i ca 30 minuter utan bakduk.
6. Grädda mitt i ugnen på 250° i ca 10-12 minuter. Låt svalna sedan.


Kära läsare, nästa vecka blir det stor avslutnings och student special som kommer att erbjuda en massa härliga recept inför sommarens alla grillfester och kalas. Smarriga huvudrätter och delikata desserter står på menyn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar