Jag älskar, precis som min mamma, citroner i matlagning och bakning. Ville därför testa att göra lemoncurd som fyllning i tårtan. Två av mina lager skulle vara vaniljsås och ett lager lemoncurd. Dock rekommenderar jag inte att man vispar vaniljsåsen som jag gjorde, det skapade ett orosmoment när hela tårtan började glida och jag fick lösa det med en grillpinne (se bild).
1 liten burk lemon curd3 st citroner 1.5 dl strösocker 50 g smör 2 msk potatismjöl eller majsstärkelse2 st ägg 2 st äggulor
Lemon curd:
1. Blanda rivet skal från tre citroner med saft från två och koka upp med strösocker och smör.
2. Sila vätskan.
3. Blanda ut majsstärkelse med saften från den tredje citronen och rör ner i den varma vätskan.
4. Vispa samman äggen och rör ner dem i vätskan, ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar.
5. Häll över krämen i en ren burk eller skål och låt svalna i kylskåp.
Lemoncurd |
Före dekorationsgrädden, ser ut som en smärre katastrof. Bakplåtspapper runt tårtan förhindrar kladd på fatet |
Se sådan stor skillnad med grädden (i grädden hade jag blandad ner lite lemoncurd för citronsmak) vackert spritsad på tårtan |
Jättegod tårta (älskar också citron!) som jag definitivt kommer "sno" konceptet att ha i lemoncurd. Sedan får vi väl se om jag kommer lyckas lika bra som du gjorde med originalet här :D
SvaraRadera