med två olika små saker som man kan göra till jul, eller om man som jag gillar
sötsaker lite när man känner för det.
Det första är brända mandlar som för mig alltid varit en succé men tyvärr är det alltid
så dyrt och alltid för liten påse när man köper det på marknader innan jul.
Såg då att man kan faktiskt göra det hemma. Men ett varningens ord, det är hett socker vi håller på med, så lämna inte utan uppsyn!
Ingredienser
Lite vatten
Mandlar
Florsocker
1. Börja med att ställa fram en plåt eller form för att lägga de varma mandlarna när de är klara.
2. Ta en stekpanna (gärna gjutjärn men vanlig går nog bra också) och häll rikligt med florsocker i den.
3. Vänta tills florsockret börjar smälta (här kan man tillsätta lite vatten för att få en något lösare konsistens).
4. När florsockret fått en brunaktig nyans kan du hälla i mandlarna.
5. Rör runt tills allt socker fastnat på mandlarna och förmodligen lär det ha blivit en stor klump av alltihopa, men oroa er inte. Detta löser vi när man lägger dem på plåten och strör över lite florsocker och särar på dem med en trägaffel eller liknande.
6. Lägg i en fin skål, burk och voilà gott julgodis!
Den andra saker jag vill delge er är en mindre söt dessert som säkert kan varieras som tårtfyllning eller i muffins. Chokladmousse.
Ingredienser (till ca 10 portioner):
Ljus blockchoklad 400g
Lättvispad grädde 3 dl
Kesella, orginal 4-5 dl
2. vispa grädden
3. Blanda chokladen med kesella och vänd sedan ner grädden på slutet.
4. Servera i fina glas, kanske med lite vaniljkex, hallon och noblesse.
PS: det kan vara svårt att undvika att chokladen vid mötet av den kalla kesella stelnar lite och innebär att man får "bitar" i moussen. Själv tycker jag det är gott med dessa små chokladbitar, men vill man undvika det får man nog kontakta någon expert för jag har ännu inte lyckats.
Ps ps: finns ett tidigare inlägg om sötare mousse; vit chokladmousse för den som föredrar det.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar